Domov

NOVOST MED AKUMULATORSKIMI POLNILCI

charger 

Pred kratkim je proizvajalec Victron Energy, katerega distributer je v Sloveniji podjetje Elektro Štumpfl d.o.o., na trg lansiral dva nova modela akumulatorskih polnilcev in sicer Blue Power Charger IP20 ter IP65.

Pri prvem gre za 12V 25A in 24V 25A model, ki s tremi posameznimi izhodi hkrati polni tri akumulatorje. Pri tem je vsak izhod sposoben polniti akumulatorje z nazivnim tokom. Poleg tega omogoča 4 stopenjsko prilagodljivo polnjenje: ?intenzivno? (bulk) ??normalno? (absorption) ? ?vzdrževalno? (float) ? ?shranjevalno? (storage). Blue Power polnilec ima integriran mikroprocesor, ki nadzira polnjenje akumulatorjev. Samodejno optimizira proces polnjenja glede na to, kako se akumulator uporablja. Ima ?shranjevalno? funkcijo, ki se vklopi po 24 urah, ko baterija ni v uporabi. V načinu shranjevanja se napetost zmanjša na 2,2V na celico (13,2 za 12 V baterijo), da se zmanjša razplinjevanje in korozija pozitivne elektrode. Enkrat na teden se napetost dvigne nazaj na način ?normalnega? polnjenja (absorption), da pride napetost na akumulatorju ponovno na maksimalni napetostni nivo (equalize). To preprečuje razslojevanje elektrolitov in sulfacijo, kar je glavni vzrok za zgodnje okvare akumulatorjev. Za lažje spremljanje dogajanja v polnilcu so na ohišju vgrajeni LED indikatorji, ki z utripanjem oziroma z barvo nakazujejo stanje napetostnega nivoja na akumulatorjih. Polnilec IP 20 je pred pregretjem zaščitem s tihim ventilatorjem. Ko bo temperatura dosegla 60 ?C se bo izhodni tok zmanjšal in bo polnilec kljub temu deloval normalno. Druga različica baterijskega polnilca IP 20 je tip 180-256VAC, ki je prav tako nov na trgu pa za hlajenje ne potrebuje ventilatorja. Deluje po principu konvekcijskega hlajenja in je prav tako zaščiten pred pregrevanjem.
Nov je tudi model akumulatorskega polnilca Blue Power IP 65, ki je popolnoma zaščiten pred zunanjimi vplivi. Je vodoodporen, odporen na udarce in zaščiten pred vžigom. Ohišje je izdelano iz aluminija, notranja elektronika pa je zalita v smolo. Omogoča samodejno tristopenjsko polnjenje. Ko doseže nazivno napetost bo polnilec po dveh urah take napetosti preklopil na vzdrževalni način polnjenja (float charge) ali pa bo preklopil po 20 urah nazaj na normalo polnjenje (absorption). Tako je akumulator zaščiten pred prekomernim polnjenjem in lahko ostane priključen na polnilec.
Pri Elektro Štumpfl d.o.o. smo prepričani, da tovrstni polnilci s svojimi lastnostmi pripomorejo k učinkovitejšem polnjenju in vzdrževanju akumulatorjev, ki se odraža v daljši življenski dobi in zanesljivemu delovanju. Vsi uporabniki bodo vsekakor zadovoljni z uporabo izdelkov.